icon-cross
Map

Bernard Weatherill House

Croydon

A catalyst for the wider regeneration of Croydon’s Town centre, this new administrative headquarters building creates an open and transparent environment for the public to engage with the Council, transforming their traditional office space into a thriving civic centre and a proud representation of the local community.

Download
Bwh Townhall2
Bwh Model2
Bwh Model1

Located adjacent to the Grade II Listed Victorian Town Hall, the development provides modern commercial accommodation over 13-storeys combined with a new ground-floor public access facility in the heart of the building. The scheme includes a dedicated conference centre, health suite, meeting room suite, union facilities, staff canteen and external amenity spaces.

We consulted across all council departments during the development phase of our design to gain an understanding of their specific requirements, combining their feedback with intelligent design to meet their emerging vision for new workplace strategies.

Bwh Corener
Bwh Skin4
Bwh Sketch2

Bernard Weatherill House was part of the first phase of a pioneering public private urban regeneration partnership between Croydon Council and John Laing. This first phase of the partnership will act as a catalyst for the wider regeneration of the town centre, providing a strong sense of identity and presence within Croydon’s revitalised civic hub.

The stepped building form was derived in response to the scale of the Town Hall, complimenting rather than dominating its neighbour and provided the opportunity for usable roof terraces creating external amenity space at upper levels.

Bwh Elevation
Bwh Townhall

We positioned the public entrance opposite the Town Hall, visible from both Queens Gardens and the High Street — a feature that has improved connectivity between them and enhanced the local area as a whole. The public are brought into the heart of the building, giving life to the base of the atrium and providing views into the council offices.

Bwh Reception

A crisp but limited palette of colours and materials provide a coherent theme both inside and out and form a clean, sophisticated environment for the Council. Office floors are located around a central atrium, which rises to form an internal winter garden at the top and connects with the upper roof terraces. A fully glazed scenic lift shaft continues up through the atrium roof to serve the top storeys of the tower block providing views across the Borough.

Bwh Atrium1
Bwh Atrium2
Bwh Lift

Designed with sustainability at its heart, Bernard Weatherill House has an ‘Excellent’ BREEAM rating. The multi-storey double-skin façade facilitates good interior daylight, an envelope efficient at reducing solar gains in summer and thermal insulation in winter whilst a central atrium provides daylight to the internal office areas and reduces the lighting demand.

Bwh Facade1

Awards

2014 International Property Awards, Best International Office Architecture; 2014 UK Property Awards Best Office Architecture, UK; 2014 UK Property Awards Best Office Architecture, London

Bwh Skin1
Bwh Skin3

Client: CCURV | Services: Architecture | Size: GIA 34,860m2