icon-cross
Map

Jacobs Engineering

Winnersh

This elegantly proportioned pavilion designed for Jacobs Engineering builds upon the principles of EPR’s Winnersh Triangle masterplan. The design comprises a strongly articulated architectural form set on a landscaped podium — this combination provides an efficient, light and flexible workplace for Jacobs. This headquarters office serves as a capable and attractive base for their European training college and meeting suites.

Download
Jacobs Hero
Jacobs Garden
Jacobs Abstract2

The building is a strong, fully glazed orthogonal form punctuated by projecting horizontal banding to all elevations and vertical brise soleil to the south, east and west elevations. Uninterrupted glazing to the north elevation maximises both natural day lighting and views across the adjacent country park.

Jacobs Elevation
Jacobs Floor

The vertical brise soleil provide visual interest and rhythm to the elevations and are angled to trace the sun path around the building to minimise heat gain. In combination with the efficiency of the passive chilled beams, which provide the cooling for the office floors, these devices are crucial in achieving a 37.5% improvement in carbon emissions. Jacobs Winnersh achieved a BREEAM rating of ‘Very Good’ and EPC Rating of B (49).

Internally, the building provides flexible open plan floor plates fitted out with purpose made workstations to suit changing team sizes and constructs.

Jacobs Sketch1

Client: SEGRO | Services: Architecture | Size: GIA 13,000m2