icon-cross
Map

IQ Winnersh

Winnersh

This competition winning masterplan creates a new generation of business park architecture and place making landscape design.

Download
Winnersh Elevation
Winnersh Masterplansketch

The masterplan comprises a crescent of pavilion office buildings sited in an area of high quality public realm and supported by leisure facilities, a hotel, retail spaces and cafés. These efficient, modern offices are raised on a landscaped podium (concealing the car park underneath) which promotes pedestrian movement and connection to public transport via a new sculptural bridge.

Residing in one of the UK’s best-established business parks, Winnersh Triangle, these contemporary workplace buildings form a gateway to the wider estate and provide a high quality, flexible and efficient workspace that incorporates innovative and sustainable solutions. The landmark development contributes to the transformation of the former industrial site into a balanced, mixed-use environment which will provide 4 Grade A high quality office buildings alongside a hotel and retail block.

Winnersh Aerialcgi
Winnersh Cgi

The project has been split into two phases; Phase 1A provided a vibrant core comprising of two office buildings, shops, leisure facilities, a hotel, café and bar around a public square and landscaped gardens. Phase 1B, once built, will provide the two remaining office buildings and a multi-storey car park.

Winnersh Hero1
Winnersh Reception
Winnersh Washroom

The workplace buildings are primarily orthogonal crystal boxes comprising of fully glazed cladding panels to the elevations with strong articulation given by the brise soleil elements maximising the admittance of natural daylight into the buildings. To the west, the offices profile responds to the curve of the site boundary and provides a consistent architectural elevation to the perimeter of the entire phase.

Winnersh Groundfloor
Sustainability Winnersh
Winnersh Cladding

The sustainable design of the workplace buildings benefit from controlled solar gain and passive features making use of chilled beams for cooling. Renewable energy is utilised in the form of ground-source cooling, resulting in a very low CO² footprint. Externally, the podium is effectively a huge green roof which reduces water run-off rates by over 50% compared to previously. An extensive wildflower meadow around the development increases biodiversity throughout the site. Phase 1A achieved a BREEAM rating of ‘Very Good’ and an EPC Rating of B.

Client: SEGRO | Services: Masterplanning + Architecture | Size: GIA 31,958m2