icon-cross
Map

The Heart

Walton-on-Thames

This multi-award winning mixed-use scheme formed part of the sustainable and comprehensive regeneration of Walton-on-Thames. Our design ensured that the residential and commercial areas worked in harmony to create a vibrant and sustainable environment in a dynamic town centre. The scheme was constructed over 3 phases to provide 60 retail units, a public library, health and fitness suite, basement car park and 379 residential apartments arranged around raised tranquil communal courtyard gardens.

Download
Heart Sketch

The massing of the apartments for Phase 1 varies between 3-6 storeys. The sixth floor penthouse is set back, providing panoramic views of the surrounding area, and the façades are clad in render and locally sourced red brick, in keeping with the local environment. The retail element defines the predominant mass of the building at street level for Phase 2, and the second floor is home to the health and fitness suite and library; both articulated from the retail units below by recessed glazed façades and a projecting roof that terminates in a flying canopy.

Heart Courtyard
Heart Elevation2
Heart 1
Heart 4

The first floor uses a random cladding module of clear and coloured glass, providing consistency for retail users, whilst copper cladding compliments the varied brick tones of the adjacent building.

The scheme’s success is down to its seamless urban integration into the town centre having created new pedestrian links to the high street and stimulated footfall on a new retail circuit.

Heart 3
Heart Retail3
Heart Retail5

Client: O+H Properties Ltd | Services: Architecture + Interior Design | Size: 379 apartments